Midden in Amsterdam, met het Vondelpark op een steenworp afstand, bruist het op en rond het Leidsplein door de vele bars, restaurants, clubs en theaters.

Het Leidseplein – waar ooit de weg naar Leiden begon – is in de 17e eeuw ontstaan als een verzamelplaats voor koetsen, karren en paarden die zorgden voor vervoer. Ook boeren van buiten stalden er hun paard-en-wagens. Het plein trekt jaarlijks duizenden toeristen. Naast het dagelijkse vermaak vind je hier van midden november tot begin van het nieuwe jaar een ijsbaan. Hieronder vind je onder meer enkele tips over wat minder bekende hotspots op en rond het plein.

Art-decoparadijs

Gezichtsbepalend voor het Leidseplein is de grandeur van het Amsterdam American Hotel. Het gebouw dateert uit 1900 en staat officieel op de monumentenlijst. Een gebeeldhouwde plaquette op de gevel aan de kant van het Leidseplein toont het originele gebouw, dat in 1902 werd vervangen. Café Americain, op de begane grond van het hotel, is prachtig gedecoreerd in art-decostijl; het is zeker de moeite waard om hier een keer koffie te drinken of een hapje te eten.

Cultuur snuiven

Op en rond het Leidseplein vind je naast de vele restaurants en cafés meerdere filmhuizen (Pathé City, Cinecenter en De Uitkijk) en diverse theaters zoals de Stadsschouwburg, DeLaMar Theater en Theater Bellevue. Wereldberoemde poppodia als Paradiso en Melkweg en vele andere clubs zorgen bovendien voor een bruisend nachtleven op het plein. Bij De Balie, een café en cultuurcentrum ineen, terecht voor films, lezingen, debatten en dergelijke (vaak cultureel of politiek geladen) evenementen.