Amsterdam wordt geroemd om haar prachtige grachtengordel, die in 2013 haar 400 jarige bestaan vierde en in 1999 tot UNESCO Werelderfgoed is benoemd.

Rijke historie

De Amsterdamse grachtengordel werd tijdens de Gouden Eeuw (1600-1700) gebouwd en groeide door de eeuwen heen uit tot een van de meest unieke plekken ter wereld. Het netwerk van verschillende waterwegen werd toentertijd gemaakt voor de drainage en terugwinning van land voor uitbreiding van de stad. Was de grachtengordel in eerste instantie gebouwd om praktische redenen, later groeide het gebied uit tot een karakteristieke omgeving. Rijke financiers uit de handelswereld stopten geld in de bouw van panden aan de grachten. De Singel, Herengracht, Keizersgracht en de Prinsengracht werden geboren.

Grachtenfestival

In augustus vindt jaarlijks het Grachtenfestival plaats, als je van openluchtfestivals houdt, mag je zeker niet het onvergetelijke Prinsengrachtconcert missen, de afsluiter van het Grachtenfestival. Van een heel andere orde is het traditionele Bevrijdingsconcert op de Amstel bij Koninklijk Theater Carré. Er zijn weinig dingen mooier dan genieten van klassieke concerten die worden gespeeld vanaf de pittoreske Amsterdamse grachten.

Rondvaart door de grachten

Een rondvaart door de grachten is de bekendste én leukste manier om de Amsterdamse grachtengordel en de omgeving te ontdekken. In de stad vind je verschillende vertrekpunten. De rondvaarten zijn beschikbaar in verschillende talen en soorten en worden aangeboden door een aantal touroperators. Kies bijvoorbeeld voor een korte tour van 60 minuten of stap juist de hele dag in en uit de boot, om de stad ook te voet te bekijken.